sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Ottelutapahtuma Hämeenlinnassa (on jotain sanoinkuvaamattoman hirveää)

Hämeenlinnan Rinkelinmäen jäähallin kummallisuus on siinä, että kotifanit ja vierasfanit on sijoitettu samaan päätyyn. Aiemmin vierasfanien käytössä ollut kulmauksen seisomakatsomo on HPK:n fanien käytössä. Käytäntö on suht uusi ja ollut voimassa muutaman kauden. Illan vierasjoukkue hyökkää kyseiseen päätyyn 1. -ja 3. erässä. Myös ottelutapahtuma sinällään on sääl...erikoinen. Siitä seuraavassa.
Ilves on tehnyt maalin.

Ilves-kannattaja astuu järjestyksenvalvojan saattelemana ensimmäisen kerran sisään halliin omasta sisäänkäynnistään, joka sijaitsee HPK-faneja kuhisevan kulmaseisomakatsomon takana. Vieraskannattajat joutuvat siis kotifanien keskelle. Vieraskannattajille on varattu ihan mukiinmenevät seisomapaikat samaisen päädyn seisomakatsomosta. Alapuolella on muutama rivi istumapaikkoja. Yläpuolella on seisomaparvi, jossa olen kerran katsonut peliä. Ottelun alkua odotellessa Hämeenlinnan suuri sankari, katsomoissa ja kentällä kiertelevä juontaja tulee kohottamaan tunnelmaa. Juteltuaan mukavia hän kysyy vieraspäädyn Ilves-kannattajilta aiommeko pitää meteliä. Ketään ei kiinnostanut vastata tai leikkiä peppukavereita hämeenlinnalaisten kanssa. Sitten sama kysymys kotijoukkueen faneilta. Kysymyksen jälkeen taustalla soineen musiikin äänenvoimakkuutta lisätään aivan liian paljon ja istumille jaetut läpsyttimet aloittavat melusaasteen katsojien käsittelyssä. Joo, kyllä meteliä lähtee (hymiö). Ennen pelaajien sisääntuloa kentälle videonäytöllä käynnistyi ilmeisesti suurella vaivalla tehty introvideo. Jatkuva termin "loading" ja varoitussireenit tekivät siitä ennemmin nolon kuin tunnelmaa nostattavan. Pelaajat tulivat kentälle ja peli pääsi pian käyntiin. Koska lukumäärältään suurempi kotifanien joukko on samassa päädyssä kuin Ilves-kannattajat (tai vieras-kannattajat yleensä) dominoivat he hallin ilmatilaa. Jatkuva läpsyttimien hakkaaminen haittasi sekä HPK- että Ilves-kannattajien chänttejä ja pelikatkoilla soimaan laitettu kovaääninen musiikki tappoi chäntit täysin. Tosin läpsytinsaaste ei ollut niin pahaa kuin mitä on katsonut Urheiluruudussa Oulussa touhun olevan. Ensimmäisellä erätauolla järjestettiin HPK:n fanin ja Ilves-kannattajan välinen potkuautokilpailu, jossa tavoitteena oli työntää keskipisteessä ollut jumppapallo omaan päähän. Ilves-kannattaja muuten voitti. Kilvanajoa selostanut tuttu juontajamme ei missään vaiheessa unohtanut mainostaa HPK:n sponsorien tuotteita. Toisella erätauolla nähtiin Hakametsästäkin tuttu frisbee-kilpailu, jossa siis yritetään heittää frisbee mahdollisimman lähelle jotain ennalta määritettyä pistettä. Illan ottelussa yritettiin heittää yhdelle keskialueen aloituspisteistä. Kolmannessa erässä kuulutettiin yleisömäärä, mutta ennen sitä yksi onnekas katsoja sai koittaa arvata illan yleisömäärän. Hän veikkasi noin 2900, mutta oikea luku olikin tutun selostajamme sanoin jopa upeat 3500. (lue. huvittuneet ilmeet Ilves-katsomossa). Palkinnoksi upeasta arvauksesta katsoja sai palkinnoksi kolme kappaletta äsken jäälle heitettyjä frisbee-kiekkoja. (lue. Ilves-katsomossa romahdettiin lattialle nauramaan). "Melkoinen jackpot", totesi joku. Toivottavasti Hämeenlinnassa on oivallettu ottelutapahtuman nolous, ja kaikki on vain napakkaa itseironiaa.


Vaarallisin yksityiskohta Ritari-areenalla liittyy alkutekstissä jo sivuttuun vieraskannattajien turvallisuuteen. Vieras-kannattajien alueen läpi menee käytävä, joka johtaa anniskelualueelle sekä myös alakerran myyntipisteille. Tätä reittiä käyttää vieras-kannattajien lisäksi HPK-fanit, mikä tekee paikasta äärimmäisen riskialttiin. Etenkin kun erä on käynnissä. Provosoituneet kannattajat voivat aiheuttaa häiriköintiä ja tilanne voisi pahimmillaan eskaloitua katsomotappeluksi. Muuan HPK-fanit muun muassa yrittivät laimein (onneksi) lopputuloksin provosoida Ilveksen kannattajia Kerho-huudoilla, pitämällä HPK:n logolla varustettua läpsytintä ylhäällä kävellessään alueen läpi tai näyttämällä (erittäin kyseenalaisesti) keskisormea Ilveksen kannattajille näiden ollessa selin hämeenlinnalaisiin. Jotenkin katkeran oloista oli, kun ottelun päätyttyä Kerho-fanit marssivat muina miehinä juhlivien Ilveksen kannattajien alueen poikki ja muutama keskisormikin viuhahti tamperelaisten suuntaan. Alla lainaus Suomen jääkiekkoliiton, SM-Liigan ja Mestiksen yhteisestä turvallisuussäännöstä.


4.3.14       Kotijoukkueen ja vierasjoukkueen kannattajille on varattava omat turvalliset katsomoalueet. Niiden tulee sijaita riittävän kaukana toisistaan, mieluiten eri katsomoissa.

Tämä ei toteudu Hämeenlinnassa, kuten saimme äsken lukea. On jotenkin pöyristyttävää, että tätä ohjessääntöä ei noudateta, mutta toisaalta Liigan tapaista katsoa asiaa läpi sormien. Juttelin toisella erätauolla yhden järjestyksenvalvojan kanssa tilanteesta. Hän oli samaa mieltä asiasta ja kertoi kuinka järjestyksenvalvojat ovat koittaneet keskustella vieras-kannattajien kohtelusta useiden kausien ajan HPK:n toimiston kanssa, mutta heitä ei ole kuunneltu. Toista reittiäkään ei kuulemma käytävän päässä sijaitsevalle anniskelualueelle ole. Myös HPK:n fanien sijoittaminen vieras-kannattajien viereen oli kuulemma samaisen toimiston idea. Jos Takojankadulla ei ymmärretä taloudesta mitään, niin Hämeenlinnan päässä katsojan turvallisuudella ei näytä olevan suurta painoarvoa. 

On todella käsittämätöntä, kuinka koti- ja vieras-kannattajat sijoitetaan samaan päätyyn. Molempia tyydyttäisi varmasti tilanne, jossa molemmat olisivat omissa päädyissään, ja onhan legendaarinen seisomakatsomo Sikakatsomo toisessa päädyssä. Siis siellä päädyssä minne HPK hyökkää kaksi erää ja joka on täynnä kotijoukkuetta kannattavia. Todennäköisesti sieltä käsin HPK-kannattajat voisivat luoda suurempaa meteliä, ja palauttaa nykyisen kulmauksensa vieras-kannattajille. Tampereella revittiin penkit pois ja huputettiin penkkejä Ilves-kannattajien D1-kulmasta ja vieras-kannattajien C1-kulmasta, miksei sama toimisi Hämeenlinnassa?

Itse otteluhan päättyi Ilveksen 1-5 voittoon, ja minulla ei ole koskaan ollut ääni näin käheänä. Kaksi päivää Ilveksen mukana vaatii veronsa... mutta hauskaa on ollut.

5 kommenttia:

 1. Täysin samaa mieltä!

  VastaaPoista
 2. Osin kyllä täysin samaa mieltä! Mutta juju piilee siinä kun hpk kannattajat perustettin haluttiin nykyaikainen kannattaja yhteisö ja sikakatsomo ei pitänyt siitä aluksi. Sitten toisen pään kulmaan tehtiin oma katsomo kannattajille. Sikakatsomo on oikeastaan todella huono paikka kannatukseen esim suurien lippujen ja tifojen käyttö melkeimpä mahdotonta! Sen lisäksi sikakatsomo ei halua yhdistyä hpk kannattajien kanssa. Turvallisuus on kyllä huonohko kun molempien fanien katsomot samassa päässä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilves on paras, kerhon fanit kunnon päänaukoja pellejä. HERÄTKÄÄ SAATANA

   Poista