sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Ilves-päivä 4.10

4. lokakuuta oli todellinen Ilves-kannattajan juhlapäivä. Saman päivän aikana Tampereella pelattiin Ilveksen otteluita jääkiekossa, jalkapallossa ja futsalissa. Virallinen Ilves-päivä katsottiin koskevan jalkapallo -ja jääkiekko-otteluita. Kiekkopelin alkamisajankohtaa myöhennettiin, jotta keltavihreä kansa ehtisi katsoa Ykkösen päätöskierroksen ottelun Tammelassa ja siirtyä ajoissa Hakametsään.

Klo 16 oli ensimmäinen näytös. Tammelassa kohtasivat Ilves ja sarjaputoaja FC Viikingit Helsingin Vuosaaresta. Ottelussa ei ollut erityistä panosta. Viikingit olivat jo varma sarjajumbo ja Ilveskään ei voinut taistella noususta. Sarjasijoitusta Ilves tosin pystyisi voitolla kohentamaan. Maaliero edelläolevaan AC Ouluun oli niin paljon huonompi, joten realistiset haaveet kolmossijasta olivat pienet. Ottelu oli samalla paljon kritiikkiä saaneen Ilves-valmentaja Mika "Nötte" Malisen viimeinen. Muistoksi hän sai pelinumerolla 50 varustetun keltaisen Ilveksen pelipaidan. Pelinumero viittaa Nöten 50-vuotisjuhliin männä viikolla.
Tammelassa nähtiin Ilves-päivästä huolimatta kauden pienin yleisömäärä. Vain 1120 silmäparia oli saapunut todistamaan kauden viimeistä ottelua. Ilves-päivä oli kuitenkin houkutellut paikalle paljon jääkiekkopaitoja ja Itäpäädyssä näkyi paljon Osaston huiveja. Kauaa ei Tammelassa tarvinnut odottaa ensimmäistä maalia. Seitsemännellä minuutilla Jonne Hjelm laukoo tarkan vedon oikeaan alakulmaan rankkarialueen ulkopuolelta. Seuraavaa maalia saadaan odottaa parikymmentä minuuttia. Tällöin Tomi Petrescun keskitys löytää Viikinki-puolustajan, joka laukoo pallon tarkasti tolpan juureen ohi oman maalivahdin. Seuraavaksi oli Jaakko Juutin vuoro laittaa pallo Viikinki-vahdin ohitse. Juuti laittoi Petrescun laukoman pallon reboundin veskarin alta maaliin. Ensimmäisen puoliajan viimeiset maalit olivat erikoistilannemaaleja. Ensiksi Jonne Hjelm pääsee tuikkaamaan pallon kulmapotkusta kenenkään estelemättä maalivahdin käsien kautta yläkulmaan. Hetki ennen taukoa Hjelm ampuu vapaapotkun tarkasti oikean tolpan kautta vasempaan tolppaan, josta pallo lopulta pomppii maaliin. Peli oli 45 minuutin jälkeen 5-0 ja Hjelmillä jo hattutemppu takataskussa. Toinen puoliaika jatkui samoissa merkeissä. 60. minuutilla Juuti laittoi jalkansa väliin Lauri Ala-Myllymäen vetoon, josta pallo muutti suuntaa ja lirui lopulta ohitse veskarin, joka oli jo heittäytynyt toiselle puolelle odottamaan palloa. Juutista tuli lopulta seuraava Ilves, joka teki hattutempun. Juuti hyödynsi Viikinki-puolustuksen jättämän tyhjän tilan oikealla laidalla, oli läpiajossa ja laukoi pallon vasempaan alakulmaan. Oulu oli enää yhden maalin päässä. Maalikarkelot eivät vieläkään loppuneet, vaan Antti Hynynen laukoi pallon seuraavaksi maaliin, ja pian Berat Grabovci nosti pallon ovelasti yli hölmistyneen Viikinki-veskarin. Peli oli jo 9-0!! Tammelan yleisö jännitti nähdäänkö Ilveksen sarakkeessa kaksinumeroinen luku. Ilveksellä oli lukuisia paikkoja lisätä johtoaan, mutta siinä onnistumatta.
Kiitos!
Lopulta 90. minuutilla Wojtek Wojcik iskee illan kymmenennen maalin. Peli myös päättyi tähän pelitilanteeseen. Oulu voitti oman ottelunsa myös, mutta koska Ilves oli iskenyt maalieron tamperelaisille paremmaksi kiilasi Ilves Oulun ohi. PK-35 hävisi oman ottelunsa Hakalle. Tämä tarkoitti sitä, että Ilves nousi myös vantaalaisten ohitse ja on lopulta kolmas vuoden 2014 Ykkösessä. Ykköstila jäi lopulta kolmen pisteen päähän.

Ilves kiitti yleisöään ja joukkue tuli huudattamaan Itäpäätyä. Itäpäädyssä oli mukavasti porukkaa, ja tunnelma oli yksi parhaimpia tällä kaudella. Viikinkien viiden hengen kannattajaryhmä oli ymmärrettävästi melko hiljaa toisessa päädyssä. Ottelun jo päätyttyä he tulivat lähelle Itäpäätyä ja aloittivat kekseliään "Palloliitto, haista vittu"-huudon.

Seuraavaksi oli tiedossa siirtymätaipale Hakametsään. TKL olisi tarjonnut ilmaisen bussikuljetuksen Kalevan Puistotieltä, mutta itse tyydyin omaan kyytiin autolla. Illan vastustaja oli siis Hämeenlinnan Pallokerho, joka oli ollut vastassa vieraissa kolme viikkoa sitten. Tuolloin Ilves oli ollut parempi 1-5. Tänäänkin meno oli sen suuntainen. Atte Pentikäinen iski ensimmäisessä erässä Ilveksen 1-0 johtoon hauskan näköisellä laukauksellaan siniviivasta. Osuma oli Pentikäisen ensimmäinen tällä vuosikymmenellä ja mies aloittikin yhden Hakametsän historian näyttävimmistä tuuletuksista. Kultakypärä Teemu Rautiaisella oli saumat lisätä johtoa ensimmäisessä erässä, mutta yritykset eivät olleet tarpeeksi laadukkaita. Lopulta Rautiainen ravistelee apinan selästään ja liruttaa kiekon Juuse Saroksen längeistä maaliin ylivoimalla. Maali oli Rautiaisen kauden ensimmäinen. Loput ottelusta sujuu yrittäessä pitää oma maali puhtaana. Pullakerho iskee lopulta vain yhden ja näin ollen Ilves katkaisee tappioputken maukkaalla 2-1-voitolla hämeenlinnalaisista. 
Tunnelma oli oikein hyvä. On hienoa nähdä, että seisomakatsomo vetää joka pelissä paljon porukkaa. Jännä huomata muuten, kuinka Ilves-kannattajien ääni häädin tuskin kantaa toiseen päätyyn. Samalla hiljaisten kerhofanien huudot kuuluvat paremmin D-päätyyn. Tämä johtunee siitä, että äänekkäimmät Ilves-kannattajat ovat sijoittautuneet alariveille, kun HPK-fanit olivat ylemmillä riveillä. Kuitenkin molempien katsomoiden vieressä ollessa sanon, että Ilves-kannattajat pitivät paljon enemmän meteliä. Mietin myös mihin 20-henkinen vierasfaniryhmä tarvitsi megafonia tai rumpuja. Huudotkin olivat luokkaa kirjain, kirjain, kirjain jne... Mielestäni Liigan yliarvostetuin kannattajaryhmä.

Ilves-päivän kliimaksi oli ottelun päätyttyä. Ensin kannattajat kiittävät voittoisaa jääkiekkojoukkuetta kaukalossa, jonka jälkeen alkaa kannustus D3-kulman aitioita kohti. Ilveksen jalkapallojoukkue nimittäin oli katsomassa peliä siellä ja hauskaa näytti olevan. 

Lauantaina myös Ilves FS avasi Futsal-Liigan 5-1-voitolla Leijona Futsalista ja Ilveksen A-juniorit ottivat Hakametsässä 7-4 voiton *******:sta. 
Todellinen Ilves-päivä takana.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti