sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Katsaus menneeseen Ykkösen kauteen

Ilves sijoittui kauden 2014 Ykkösessä lopulta kolmanneksi ja paransi siis viime kauden neljättä sijaa. Ero kärkeen oli loppujen lopuksi vain kolme pistettä, vaikka kauden aikana liigakärki KTP oli pahimmillaan kaksinumeroisen luvun verran Ilvestä edellä. Tosin eipä se ollut Kotka, joka lopulta juhli nousua Veikkausliigaan (huutonauruhymiö). 

Jälkeenpäin on helppo viisastella kuinka Ilveksen kotikirous keskellä kautta oli suurin syy siihen ettei Tampere palaa liigakartalle ensi vuonna. Tuohon pahamaineiseen jaksoon sisältyi maalittomat tasapelit HIFK:iä ja Hakaa vastaan sekä tappiot AC Oululle, PK-35 Vantaalle ja JJK:lle. Vasta JJK-pelissä Ilves avasi teki tuon jakson ensimmäisen maalinsa. Vieraissa sen sijaan sujui mallikkaasti. Loppukauden rumat tappiot vieraissa Hakaa ja Oulua vastaan osoittivat, että Ilveksellä oli vaikeuksia jäädyttää peli ja turvata johtoasemansa. Molemmilla kerroilla Ilves johti 0-1, mutta kummassakin ottelussa vastustaja iski neljä maalia Ilveksen maaliin. Analysoin hieman pelitapaa. Palloa roiskittiin kärkeen oikeastaan ilman toivoa, että se tuottaisi jotain tuloksia. Ok, siinä se. Voi katsoa, että Ilves kaatui huonoon pelitapaan ja valmennukseen. Parhaiten tätä kuvaa 0-2-kotitappioon päättynyt ottelu PK-35 Vantaata vastaan, jolloin Ilves pelasi tappioasemassa suurimman osan ottelusta, mutta Ilves-penkki ei reagoinut mitenkään siihen että Ilves hakkasi päätään vantaalaisten puolustukseen 90 minuutin ajan. Yhtään vaihtoa ei edes tullut. Päävalmentaja Mika Malinen teki tehtävänsä nostaessaan Ilveksen Ykköseen kaksi vuotta sitten (tosin tuolloin Ilveksellä oli ylivoimainen kokoonpano verrattuna muihin Kakkosen joukkueisiin), mutta rahkeet eivät riittäneet enää toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Kausi 2014 jää Malisen viimeiseksi ja jännityksellä odotamme kuka nimitetään hänen tilalle ensi kaudeksi.

Pelaajista esille nostattekoon Jonne Hjelm, joka kauden aikana viimeisteli useita upeita vapaapotkumaaleja. Loppukaudeksi keltapaidan päällen pukenut Vahid Hambo osoittautui pelaamissaan otteluissaan todella oivaksi pelimieheksi. Jatkopahvia kouraan?

Yleisö oli löytänyt tiensä Tammelaan. Ilveksen keskiarvo oli 2338. Nousua viime kaudesta 322 katsojaa. Samalla se oli Ykkösen suurin ja kauden kolmanneksi suurin Veikkausliigan mukaan huomioiden. Heinäkuun loppuunmyyty Ilves-Haka nostanee hivenen tuota lukua ylöspäin, sillä Ilveksen mediaani on 1861. Kuitenkin kymmenestä yleisömäärältään suurimmasta ottelusta kuusi pelattiin Tammelassa. (lähde futisforum2.org). Nousumahdollisuuden karattua yleisömäärät putosivat ja viimeisessä pelissä Viikinkejä vastaan Tammelaan oli löytänyt tiensä vähän yli tuhat katsojaa. Tunnelma Tammelassa pysyi samana kuin edellisinä kausina. Itäpäädyn parikymmenpäinen porukka kannusti upeasti 90 minuutin ajan Ilvestä ja muu Tammela taputti maalin merkiksi tai ennen kulmapotkua.
Kauden aikana nähtiin useita vieraskannattajaryhmiä, mikä on hieno osoitus suomalaisen kannattajakulttuurin noususta. Seuraavassa listaus paremmuuden mukaan.

1. HIFK
Useat (noin sata?) Stadin Kingit matkustivat Tammelaan todistamaan 0-0-tasuria. Kingit pitivät erinomaista meteliä ja näyttivät mallia "oikeinkannattamisesta". Todennäköisesti nro 1 ryhmä ensi kauden Veikkausliigassa.

2. JJK
Kymmenet JJK-kannattajat kannattivat hyvin omiaan jyväskyläläisten voittoon päättyneessä ottelussa. Hauskaa näytti olevan.

3. FC Viikingit
Pieni, mutta pippurinen ryhmä Vuosaaresta teki vaikutuksen paperinauhoillaan, joita he viskasivat molemmilla visiiteillään Tammelassa.

4. Haka
Noin viiden hengen ryhmä, joka ennne ottelua aloitti huudot, mutta hiljeni pelin alkaessa.

5. JIPPO
Molemmissa Ilves-JIPPO-otteluissa länsipäädyssä seisoskeli kahden hengen ryhmä (pikemmin pari). Kannustus oli (luonnollisesti) hiljaista.

?. KTP
KTP-kannattajat valtasivat Tammelan toisella visiitillään useiden vihreävalkoisiin pukeituneiden kotkalaisten toimesta. Listaus puuttuu, koska ensimmäisen pelin aikana olin inttigineksessä ja toinen kohtaaminen meni päällekkäin syysflunssani kanssa. Varmasti hienoa kannustamista.

?.AC Oulu
En ollut todistamassa Oulunkaan ainoaa visiittiä Tammelassa.

?. PK-35
Ei edustusta.

?. FC Jazz
Ei edustusta.

Kiitos kuitenkin tästä kaudesta, ensi kaudella mennään taas! 

Me ollaan matkalla kohti Veikkausliigaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti