lauantai 11. lokakuuta 2014

#VaasaAway 10.10.14

Huh huh. Takana kaikkien aikojen kiimaisin vierasreissu ja upea voitto vielä upeamman taistelun kautta joukkueelta. Yksi kaikkien aikojen makeimmista voitoista!


Reissuun lähdettiin 14.00 Keskustorilta kahden bussin voimin. Matka sujui alkoholin ja hyvän seuran takia nopeasti, ja "pian" ohitimmekin jo Vaasan jäähallin. (Vaasan erikoiset eritasoliittymäjärjestelyt...). Matkalla tuli nähtyä Hietalahden jalkapallostadion, jossa ensi kaudella saatetaan nähdä Ilveksen pelaavan vierasotteluitaan. Mikäli siis VIFK nousee Ykköseen tai Ilves nostetaan kabineteissa säälistä Veikkausliigaan, jossa pelaa ensi kaudella VPS. Jäähallin ja stadionin välissä on moottoritie, jonka molemmin puolin oli jätetty autoja parkkiin (Hakametsässä olisi surutta kaikki saaneet sakot maastopysäköinnistä) ja paikallisen ruotsinkielisen väestön urheiluseuran väreihin pukeutuneet pohjalaiset kävelivät kohti hallia. Jäähallin pihassa oli TKL:n värityksessä oleva linja-auto. Näytti olevan vanhempaa mallia, joten käytetäänköhän Vaasan joukkoliikenteessä vanhoja Tampereen busseja? Vieraskannattajille oli tyylikkäästi järjestetty oma sisäänkäynti, jonka toisella puolella oli vielä tyylikkäämmin vieraskannattajille tarkoitettu oma alue, jossa Ilves-kannattajille oli omat vessat ja myyntipiste ja jonne kantaväestö ei päässyt. Kuitenkin illan aikana kävi ilmi, että sinne olisi pitänyt estää myös poliisien pääsy. Tästä myöhemmin.

Jäähalli on melko pieni ja Wikipedian mukaan sinne mahtuu 4500 katsojaa. Illan yleisömäärä oli 3700 jotain, joten täynnä halli ei ollut. Hallin "erikoisuutena" on kotikannattajien massiivinen päätyseisomakatsomo. Sivuilta katsomot ovat matalat ja toisessa päädyssäkin on pelkkää seisomakatsomoa. Jäähallin äänentoisto oli huono, enkä itse kuulut kertaakaan kuulutusten perusteella tilastomerkintöjä. Ilves-kannattajat sijoittuivat TV-kameroiden puoleisen laidan kulmaukseen. Sport-fanien "Tervetuloa Helvettiin" oli laimeampi mitä olin kuvitellut sen kuulostavan. Muuten Sport-kannattajat yllättivät asiantuntemuksellaan, tai pikemmin sen puutteella. Joka kerta kun kiekko lensi vaihtoaitioon, niin nämä rantaruotsalaiset vaativat jäähyä, vaikka jäähy tulee sääntöjen mukaan vain jos kiekko lentää suoraan pleksin ylitse...

This is Tampere
Ottelun ensimmäinen erä ei ihmeitä tarjonnut. Toisessa erässä sen sijaan homma lähti lapasesta. Ilves siirtyi Näppilän löysällä vedolla 0-1-johtoon, mutta Sport kuittasi tuomariston avustuksella tasoihin ja siirtyi vielä johtoon. Muuten tuomaritoiminta oli ottelussa ihan asiallista, mutta toisessa erässä oli farssin aineksia ilmassa, kun ensin Teemu Rautiaisen taklaama Matt Generous pudotti hanskansa jäähän, mutta vain Rautiaiselle vihellettiin rangaistus, vaikka hanskojen pudottamisesta tulisi seurata 10 minuutin käytösragaistus. Rautiaisen ulosajotuomio oli oikea, vaikka Generous käänsikin raukkamaisesti selkänsä taklaustilanteessa. Seuranneella alivoimalla Ilves pääsi 2vs1-hyökkäykseen, jonka aikana toinen Ilves-pelaaja sai iskuja vaasalaispelaajan mailasta, mutta tuomariston mielestä ei jäähyn arvoisesti... Kymmenen sekunnin kuluttua toisessa päässä Sport-pelaaja lentää kevyesti mahalleen kontaktista ja seurauksena Ilvekselle kakkonen ja Sportille 5-3-ylivoimaa, joka tuottaa nopeasti tulosta. Tästä suivaantuneena Ilves-katsomossa käydään kuumina. Joku hakkaa alapuolella olevia mainoksia ja tämä saa aikaan sen, että Ilves-kannattajien katsomoon kävelee useita järjestyksenvalvojia saattelemaan kyseisen kannattajan pois katsomosta. Tämä herättä närää muissa kannattajissa, ja järkkärit saavat kiivasta juttuseuraa muutamista tamperelaisista. Varsinaista tappelua ei ollut, ei varsinkaan Ilveksen kannattajien välillä niin kuin Jatkoajan toimittaja väittää kuvatekstissään. Ala-arvoista journalismia, mutta sen lisäksi järkkärien toiminta oli äärimmäisen provosoivaa. Tulla raivosta kiehuvaan Ilves-katsomoon tarkoituksenaan poistaa yksi fanaattinen kannattaja keskeltä tiivistä joukkoa. Toisella erätauolla poliisi tulee alueellemme. Tästä tapauksesta en tiedä enempää, ilmeisesti liittyi aiempaan, mutta poliisi-sedällä vaikutti menevän tunteisiin todella pahasti ja hän näytti jostain syystä keskisormea Ilves-kannattajille (hymiöhymiöhymiöhymiö). Eikös poliisin ammatti ole sellainen, missä viimeiseksi pitäisi mennä tunteelliseksi? Tämä kirvoitti Ilves-kannattajat huutamaan kabinetti-Vaasaa, Vaasan Sportti ei noussut koskaan, Vaasan Sportti se säälistä nousi tms. (It's funny because it's true)

This is Tampere
Kolmanteen erään Ilves tuli sisuuntuneena. Ensin Rooooope Hintz uran ensimmäisellään niittasi kiekon yläpömpeliin ja pian Hintz syötti Mustoselle, joka sivalsi kiekon tarkasti ohi Hannu Toivosen ja Ilves oli yhtäkkiä johdossa. 2-3. Itsellä tuli melkein kyyneleet silmiin, kun Ilveksen nuorisokaarti näytti osaamistaan ja hiljensi vaasalaisyleisön. Sport ei saanut kiriä päälle ja näytti melko hengettömältä. Ilves taisteli loppuun asti ja Antti Tyrväinen kuljetti kiekon tyhjään maaliin kaksi sekuntia ennen päätössummeria ja tamperelaisten villit voitonjuhlat alkoivat. Loppulukemat todella maukkaat 2-4 ja joukkue tuli perinteiden mukaisesti kiittämään Jumalan selän taakse matkustaneita kannattajiaan. Huudattajana tietenkin illan sankari 1+1-tehot tehtaillut Hintz. Kannattajat siirtyivät alas katsomosta odottamaan, että järkkärit päästäisivät meidät busseillemme. Ilta huipentui upeaan laulantaan siinä odotellessamme. Pian päästiin busseihin ja matkaan kohti kotia. Tampereella oltiin kahden aikaan. Sitä ennen pysähdyttiin jossain valtatien varren taukopaikalla ottamassa ryhmäkuvat. Tampereella oltiin kahden aikaan.

2 kommenttia: