tiistai 30. joulukuuta 2014

Kabinettinousu?

Ilveksellä on tulossa mielenkiintoinen vuodenvaihde, sillä tällä hetkellä ensi kauden Veikkausliigaan on auki yksi paikka Mypan epäonnistuttua täyttää liigalisenssiin vaadittavat kriteerit ensimmäisellä yrittämällä. Mypalla on armon aikaa tammikuun alkuun asti vaadittavien kriteerien täyttämisessä. Jos kuitenkaan Myllykoskella ei tässä onnistuta, on ensisijaisesti viime kauden Veikkausliigassa viimeiseksi sijoittautuneella TPS:llä ja sen jälkeen Ilveksellä mahdollisuus lunastaa Mypan sarjapaikka. Kun Tepsillä huhujen mukaan tosin on pahoja talousvaikeuksia ja kausi Ykkösessä voisi Aurajoen rannoilla olla hyvää aikaa aloittaa uusi nousu puhtaalta pöydältä katseet kääntyvät Ilvekseen, joka kuten kaikki tiedämme sijoittui kauden 2014 Ykkösessä kolmanneksi.

Nousu kabineteissa ei ole kunniallista, mutta toisaalta yhtä räikeää kabinettipuuhastelua tässä ei olisi mukana kuin jääkiekkopuolella Vaasan Sportin nostamisessa Liigaan Mestiksen viidenneltä sijalta. Menetelläänhän tässä tapauksessa ennalta säädettyjen sääntöjen mukaan, ja joukkueilla on mahdollisuus ilmoittaa halukkuutensa nousuun siinä järjestyksessä kuin viime kauden sijoitukset määräävät. Urheilullinen menestys katsotaan siis aivan oikein tärkeämmäksi kuin muut sarjataulukossa näkymättömät taustatekijät.

Mutta jos kuitenkin ruvettaisiin käymään läpi näitä sarjasijoitukseen ja urheilupuoleen liittymättömiä taustaseikkoja: Tampere ilman edustusta korkeimmalla sarjatasolla, Suomen suurin junioriseura, perinteet, monen lajin seura, yleisömäärät, kannattajat jne. Pohjautuen näihin faktoihin Ilvekselle olisi kysyntää korkeimmalla sarjatasolla, joka (kuten kaikki tiedämme) kärsii tietynlaisesta muovisuudesta ja kiinnostamattomuudesta. Ilves varmasti kiinnostaisi vierasvastustajana enemmän kuin putoamisvaarassa oleva Mypa. Esimerkiksi viime kaudella Ilveksellä oli Veikkausliiga -ja Ykkösen joukkueet yhteen tilastoon listattuna kolmanneksi korkein yleisökeskiarvo. Nousu korkeimmalle sarjatasolle epäilemättä lisäisi jo nyt huomattavan korkeaa kausikorttimyyntiä (edellyttäen tietenkin aikaista päätöstä Ilveksen liigalisenssin suhteen) ja kasvattaisi luonnollisesti muutenkin yleisömääriä. Laadukas juniorituotanto takaa Ilveksen säilyvän suhteellisen omavaraisena seurana, jolla olisi verrattain pieni mahdollisuus ruveta monien Veikkausliigaseurojen tavoin tietynlaiseksi "muukalaislegioonaksi", joka yleensä kostautuu oman pelaajatuotannon jatkuvuuden katkaisemisena ja pitkällä aikavälillä lyhyen buumin jälkeisenä talousvaikeuksien jaksona (esimerkkejä löytyy). Ilveksen mahdollinen yllättävä nousu kabineteissa toisaalta voisi lisätä paineita ostaa lisää vahvistuksia, jotta seuralla olisi realistiset mahdollisuudet välttää välitön putoaminen takaisin Ykköseen, mikä voisi johtaa seuran velkaantumiseen ja juuttumiseen yhdeksi uudeksi mitäänsanomattomaksi seuraksi Suomen jalkapallokartalla. On selvää, että tämänlainen skenaario sotii vastaan Ilveksen nykyistä tasaisen varmaa, pitkälle tähtäävää kehitystä yhdeksi Suomen tulevaisuuden kärkiseuroista. Kuitenkin Ilves on jo ennen lisenssi-uutisointia ollut kasaamassa laadukasta joukkuetta ensi kauden Ykköseen, joten pitkässä juoksussa yksi kausi lisää Ykkösessä ei haittaisi, etenkin kun pelaamalla ratkaistu nousu helpottuu ensi kaudella, kun Ykkösen kakkonen ja Veikkausliigan 11. kohtaavat liigakarsinnassa. Monella Ilveksen pelaajalla on toki kokemusta Veikkausliigasta, joten eihän tämä mikään keltanokka-miehistö Veikkausliigaan ole.

Kiinnostavin kysymys mahdollisen "väärinnousun" jälkeen olisi missä Ilves pelaisi kotiottelunsa. Tammela ei täytä liigakriteerejä, mutta nousijajoukkueena Ilves saisi (ehkä)  poikkeusluvan pelata Tammelan historiaa huokuvassa jalkapallopyhätössä. Kaiken lisäksi tarunhohtoinen Ratina käy läpi pienoisen kasvojen kohotuksen ensi kesänä, joten Ratina ei edes kävisi heti kättelyssä pelipaikaksi. Jos mahdollista, Tammelan tulisi nykyisessä kunnossaan olla Ilveksen kotikenttä remonttiin asti, eikä toistettaisi sitä virhettä minkä 1990-luvun velkaisen Ilveksen raunioille perustettu TamU teki siirtyessään Tammelasta syrjäiseen ja kolkkoon Ratinaan. Toisaalta Ratinaan siirtyminen houkuttaisi parempien tilojensa takia ehkä enemmän VIP-asiakkaita, mutta tällä ei ole paskankaan väliä, jos tavallisia tamperelaisia kannattajia ei katsomossa liiemmin näy. Kenttävalinnalla on paljon symbolista merkitystä. Ilveksen pitäisi profiloitua nimenomaan tamperelaisten seuraksi, miksi se alunperin perustettiinkin, siinä missä Tampereen jalkapallokarttaa sekoittaneen TamU:n intressit olivat enemmän bisnes-puolella. Pahimmassa skenaariossa Ilves joutuisi kuitenkin pelaamaan kotiottelunsa Valkeakoskella, jos nykyiseen Tammelaan ei lupaa heltiäisi. On kuitenkin varmaa, että mitä pikemmin tamperelaisseura (mieluiten Ilves) saadaan Veikkausliigaan, sitä suuremmat paineet on Tampereen kaupungilla aloittaa Tammelan Stadionin remontti, mutta kaupunginvaltuuston jalkapallo-vihamielisyyden tuntien mikään ei ole varmaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti