sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Länsirannikko kotona ja vieraissa - Viikonloppu 5.-6.12.2014

Itsenäisyyspäivän viikonloppu oli täynnä Ilvestä ja länsirannikon joukkueita. Perjantaina Hakametsään saapui Turun Palloseura ja itsenäisyyspäivänä Ilves vieraili Rauman Lukon vieraana. Tepsi-pelistä kirjoitan ottelusta enemmän, ja Lukko-pelistä enemmän tunnelmasta.


5.12.2014 Ilves - TPS 2-1 vl. (0-0, 1-1, 0-0, 1-0)


Perinteisten joukkueiden kohtaaminen veti Hakametsään yllättävän vähän katsojia. Peli oli kuitenkin ns. viihde-arvoltaan erinomaista. Ratkaisevassa roolissa oli kummankin joukkueen maalivahdit.

Ensimmäinen erä oli maaliton. Molemmilla joukkueilla oli paikkansa. Ilves pääsi muutaman kerran hyvin keskeltä läpi ja nokikkain TPS-vahti Teemu Lassilan kanssa, mutta takaa tullut kahvaus tylsytti hyökkäyksestä parhaimman terän. Kolmattasadatta liigaottelua viheltänyt päätuomari Jukka Hakkarainen veti mailahäirinnän suhteen kuitenkin perinteistä Liigan linjaa. Erän lopulla Ilves saa kuitenkin kaksi kertaa kokeilla ylivoimaa, mutta ylivoima oli huonoa ja turkulaiset säästyivät takaiskuilta. Erän lopulla turkulaisten Tomas Mojzisille olisi voinut sääntöjen mukaan viheltää rangaistuksen miehen ensin sohittua Ilves-pelaajaa korkealla mailalla kasvoihin, jonka jälkeen usea peräkkäinen poikittainen maila kohdistuen vihreäpaitaan ja vielä kiivasta mailalla huitomista miehen luistellessa omaa vaihtoaitiota kohti.

Toinen erä alkaa pienoisella Ilves-painostuksella. Aleksi Mustonen pääsee hyvään vetopaikkaan ja laukookin napakan rannelaukauksen kohti takakulmaa. Tepsi välttyy kuitenkin jälleen takaiskulta, kun kiekko valuu Lassilan torjunnasta vain muutamia senttejä ohi takatolpasta. Laukauksen jälkeen Ilveksen kultakypärä ja kapteeni Sami Sandell yrittää burakowskimaiseen tyyliin laukoa kiekkoa miinuskulmasta maaliin, mutta tällä kertaa yritys ei tuota tulosta. Ilves saa ansaitun maalin kun erä oli ylittänyt puolen välin. Iki-taistelija, kulttipelaaja, köyhän miehen Marko Anttila Tommi Välimaa saa kiekon omalla puolustusalueella, lähtee kohti TPS-maalia, harhauttaa pari turkulaista matkalla ja laukoo kiekon jopa hieman yllättävän helposti ohi hyvän pelin pelanneen Teemu Lassilan. Kädet kohti kattoa ja peli on 1-0. Maalin jälkeen ote siirtyy turkulaisille ja tasoitusmaali nähdään myös toisen erän puolella. Ilveksen ollessa alivoimalla Radek Smolenak on jäänyt aivan vapaaksi maalin eteen ja miehen on helppo laukoa kiekko maaliin, kun se hänelle pelattiin. Toiselle erätauolle lukemissa 1-1.

Kolmannessa erässä Ilveksellä oli maukkaammat paikat siirtyä johtoon. Ensiksi Ilves-hyökkääjälle pelataan avopaikka, mutta jotenkin Lassila saa venytettyä patjansa laukauksen eteen. Sen jälkeen Eero "Eetu" Savilahti on läpiajossa, mutta liian hätiköity ja helppo ratkaisu oli Lassilalle marjoja poimittavaksi. Kolmas erä oli tuomarityöskentelyn kannalta melko kiistanalainen. Turkulaiset kahvasivat ja roikkuivat vihreäpaidoissa, mutta erän ainoa jäähy tulee Ilveksen Konsta Mäkiselle. Oli oikea tuomio, kyllä, mutta ei linjassa viheltämättä jääneiden rikkeiden kanssa. Kun kolmas erä ei tuota ratkaisua on edessä jatkoaika ja rangaistuslaukauskilpailu. Jatkoajasta ei sen enempää, mennään suoraan rankkareihin.
Ilveksen Vojtech Polak laittaa verkot rullalle ensimmäisessä parissa. Vastaavasti TPS-pelaaja sählää oman vuoronsa, joten Ilves ottaa kiinnityksen voittoon. Toisessa parissa Teemu Rautiainen uittaa kiekon Teemu Lassilan längistä sisään, ja kun Joonas Korpisalo nollaa toisen turkulaisen aikeet, ottaa Ilves extrapisteen.


6.12.2014 "Megamatka" Lukko-Ilves 2-1 (1-0, 0-1, 1-0)

Ei olutta katsomoon.

Osasto 41 markkinoi matkaa megamatkana, mutta pyhäpäivä ja verrattain myöhäinen uutisointi matkasta (johtuen ottelusiirrosta) olivat tehokas yhdistelmä jättämään ison osan kannattajista kotiin. Matkaan lähti kuitenkin kolme bussillista tamperelaisia. Meno- ja paluumatkalla pysähdyttiin Huittisten ABC:lla. Entisenä Säkylän varusmiehenä teki hyvää nähdä  menomatkalla runsain määrin Porin Prikaatin varusmiehiä pyörimässä ABC:lla (vahingonilo)
Äijänsuon jäähallin pihaan bussipataljoona saapui vartin yli kolme. Bussista ulos astuttaessa oli löysä turvatarkastus, jossa tarkastettiin ettei mitään palokirvestä isompaa löytynyt. Ottelun alkuun oli halliin sisään astuttaessa noin 40 minuuttia. Halli oli vielä tyhjä Ilves-kannattajia lukuunottamatta. Oli siis hyvää aikaa jatkaa bussissa aloitettua humalatilaa. Katsomomme läheisyydessä sijanneessa baarissa pre-match olut maksoi viisi euroa. Hieman nauratti baarin ovella ollut kyltti jossa luki ettei olutta saa viedä katsomoon. Viereisessä englanninkielisessä kyltissä taas luki ettei alkoholia saa viedä katsomoon. Vain suomea osaava katsoja siis saa viedä muita alkoholijuomia katsomoon?


Piripää poliisin puhuttelussa.
Vieras-katsomo sijaitsi hallin pitkällä laidalla aivan päädyn vieressä eikä sitä ollut eristetty mitenkään. Päädyssä päin katsomoa rajoitti katsojien sisääntuloportti, josta pääsi kävelemään katsomoihin aivan kuka tahansa. Paikallisten järjestyksenvalvojien apuna oli muutama poliisi, jotka päivystivät edellämainitun sisääntuloportin edessä. Olisi luullut, että tuo miehitys olisi luonut turvaa Ilves-kannattajille, mutta niin vaan joku raumalainen sekopää pääsi kenenkään estelemättä ensimmäisellä erätauolla järkkärien ja poliisin silmien edessä hyökkäämään viattoman Ilves-kannattajan kimppuun. Lopulta järjestyksenvalvonta toimi, ja tyrehdytti tilanteen, mutta heitti hyökkäyksen kohteeksi joutuneen Ilvesläisen käsittämättömästi pihalle. En tiedä mitä tälle Football Factorya liikaa katsoneelle hyökkääjäidiootille kävi, mutta se mitä hän teki oli käsittämätöntä. Vielä kun viereisessä katsomossa istui paljon lapsiperheitä ja useita lapsia vanhempineen kulki tapahtumapaikan kautta. Toisella erätauolla niinikään eräs Lukko-huivinen raumalainen kaipasi tamperelaisten huomiota tullessaan toisessa päädyssä heilutetun isohkon sinikeltaisen lippunsa kanssa Ilves-katsomoon, josta närkästyneenä eräs Ilves-kannattaja yritti ottaa lipun hänen käsistään. Jokaisella olkoon oman kantansa, mutta itse olen näitä tilanteita todistaneena entistä vankemmin Vaasan mallisen eristämisen takana. Vieraskannattajana olisi paljon mukavampaa olla katsojana ja kannustaa vierasjoukkuetta ilman pelkoa että joku vitun piripää elämänkoululainen tulee haastamaan "isälliseen painiin" omassa katsomonosassa, tai kuten tässä tapauksessa hyökkää neitimäisesti varoittamatta suoraan Ilves-kannattajan kaulaan.
Away

Huolimatta puuttellisesta turvallisuudesta Ilves-kannattajat olivat loistavia. Laulu raikasi ottelun alusta ottelun loppuun. Aiemmin en ollut kuullut kiekko-Ilveksen peleissä Tammelassa usein hoilattua "Mää vaan haluun teidän voittavan"-laulua, mutta se kuulosti oikein hyvältä tässäkin kontekstissa. Ilveksen ainoan maalin jälkeen kiima oli jotain käsittämätöntä. Huusin, muut huusi, kaikki huusi niin p*rkeleesti ja vilkaisin nopeasti videotaululle, jossa näytettiin kentäntason kuvaa juhlivasta Ilves-katsomosta ja se näytti niin uskomattoman/käsittämättömän näköiseltä, kun 100+ kannattajaa muodostavat yhden ison massan, joka velloi ja kuohui kuin ristiaallokko merellä. Paljon puhuttu Raumam Boja oli todella vaisu ja oikeasti petyin kun kuvittelin kokevani jonkinlaisen lutuuritaistelun, mutta toisesta päädystä kuului vain käsien läpsyttelyä ja pelipaitajanarimaista Lukko ö ö ö-huutoa. Pelin loputtua kannattajat jäivät huutelemaan toisilleen hallissa ja hallin ulkopuolella, mutta itse en todistanut mitään suurempaa myllyä syntyneen. Todettakoon, että riitaa haastaneet satamalähiöläiset näyttivät olleen keski-iältään 17 vuoden tietämillä, joten tappelujen puhjetessa olisi voinut tulla rumaa jälkeä.

Kentällä turpiin, mutta katsomossa dominoinnin ja vahvahkon humalatilan takia ei haittaa.
Eteenpäin! 

Muokattu: 8.12 klo 17.30

2 kommenttia:

  1. Oliko sekin satamalähiöstä joka heitti järjestyksenvalvojaa melkein täydellä tölkillä selkään minkä jälkeen juoksi bussiin piiloon. Tai ne muutama ketä pelin jälkeen oli uhonnut ulkopuolella ja kun pari raumalaista tullu enemmän paikalle niin juostu taas paskat huosuissa piiloon.
    T. Sivusta seurannut

    VastaaPoista
  2. En tiedä, kun en jäänyt seuraamaan tilannetta.

    VastaaPoista