keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Tarvitsemmeko todella Keskusareenaa?

Onko Tampereen Keskusareenan tie tulossa päätökseen ennen kuin se on ollut toiminnassa? Siltä alkaa näyttää, kun 17.12.2014 NCC purki sopimuksensa kannen rakentamisesta eikä kukaan voi kiistää, että tämänkaltaiset vastoinkäymiset projektin kanssa olivat olleet ennustettavissa, sillä hallin aikataulu on venynyt järkyttävästi ensin kerrotusta, hinta noussut ja hallia puuhaavien yksityisyrittäjien selitykset lisääntyneet ja muuttuneet surullisimmiksi. Hallinhan piti alunperin valmistua vuodeksi 2012, mutta tällä nimenomaisella hetkellä ei ole mitään konkreettista päätöstä rakentamisen aloittamiseksi. Tampereen kaupunki on luvannut tukea areenatoimintoja, kustantaa kannen infran ja on jo hyväksynyt kannen mahdollistavan asemakaavan ja valitukset on hylätty, joten mikään ei periaatteessa estäisi uuden jäähallin rakentamista. 

Syy rakentamisen lykkääntymiseksi löytynee bisnes-puolelta, jonka piti osallistua uuden areenan kustannuksiin omien sivujensa mukaan noin 80 prosentin osuudella. Lähes jokaisessa haastattelussa Tampereen Keskusareena Oy:n nokkamies Rikard Bjurström on hymysuin ilmoittanut tarvittavan rahoituksen olevan melkein kasassa, mutta tämä tuskin lienee asian todellinen laita. Bisnes-puolen onnistumiseksi täytyy lukea, että he ovat saaneet Tampereen kaupungin poliitikot pikkusormensa ympärille. Yksityisyrittäjien alun perin käynnistämä hanke on ollut jo pitkään kaatumassa kaupungin syliin, ja jos poliittista tahtoa löytyy, maksanee Tampereen kaupunki täysin koko areenakompleksin veronmaksajien kukkarosta, mistä taas kärsivät Tampereelle oikeasti tärkeät investoinnit, joista Keskusareenaa paljon tärkeämmiksi voisi katsoa ratikan ja Tammelan stadionin remontin.

Siinä ei ole mitään pahaa, jos kaupunki on maksamassa itse kantta. Kansi olisi tärkeä kaupunkirakenteen yhdistäjä rautatien yli ja siihen nivoutuu muita keskustan kehittämisen kannalta oleellisia projekteja, kuten asemanseudun ja Ratapihankadun rakentaminen. Keskusareena on kuitenkin vahvasti sidoksissa näihinkin suunnitelmiin ja Tampereen kaupungin hyväksymän asemakaavan rakentamistapaohjeessa todetaan Keskusareenan olevan ensimmäinen rakennus, mikä kannelle tulee rakentaa. Liittyminen vahvasti Tampereen keskustan kehittymiseen luo paineita päättäjille rakentamisen aloittamisesta hinnalla millä hyvänsä.

Tarvitsemmeko todella Keskusareenaa? Onko järkeä rakentaa massiivinen areena, jossa ensisijaisesti pelattaisiin vain jääkiekkoa, kun nykyiselläänkin Ilveksen ja Tapparan yleisökeskiarvot pyörivät kaudesta toiseen 5000 ympärillä. Näillä keskiarvoilla halli olisi melko tyhjä ja ankea paikka. Case Turku ja Elysee/HK-areena. Keskusareenan sijainti aivan Tampereen keskustassa hyvien joukkoliikenneyhteyksien äärellä on toki positiivista, mutta samalla sijainti aiheuttanee nostopaineita jo nyt aivan liian korkeille lipunhinnoille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti